parallax background

Rachetarea parchetului

Parchet Triplustratificat
March 15, 2017
 

Raschetarea Parchetului

Raschetarea parchetului este un proces anevoios prin care multi dintre noi trecem. Uneori parchetul are nevoie de asta.

Deobicei parchetul se rascheteaza la montare sau dupa ce ajunge valurit.

Raschetarea parchetului este procesul prin care se inlatura straturi micrometrice din lemn cu ajutorul unei masini speciale pentru netezirea suprafetei acestuia. Straturile de lemn pe care masina de raschetat le ia sunt mici, deobicei nici macar 1 mm intreg nu este luat din parchet iar parchetul poate fi raschetat de multe ori.

Datorita faptului ca lemnul este ceva viu, acesta absoarbe umezeala si se umfla. In unele situatii de umflare, solutia este alta insa de multe ori, nu este chiar asa ideal si trebuie raschetat parchetul. Deasemenea, pana si parchetul nou poate fi torsionat sau barcuit. Acestea se rezolva in mare parte odata cu montarea parchetului insa nu in procent de 100%.

Cu toate acestea, o situatie foarte intalnita de noi care necesita raschetare aceste atunci cand parchetul trece prin "renovare". Aici ne referim la situatiile in care clientul doreste sa aiba parchetul relacuit sau uleiat. O alta lacuire poate fi necesara in multe cazuri iar pentru a indeparta orice urma de lac vechi, trebuie raschetat parchetul.

 
 
Cum raschetam?

Dat fiind faptul ca ne mandrim cu serviciile si prestatia noastra profesionala, noi folosim utilaje profesionale si moderne cat si tehnici profesionale de lucru.

Utilajele noastre sunt facute sa nu faca praf, acestea avand saci de calitate in care se acumuleaza praful generat in urma procesului de raschetare insa nu ne bazam doar pe aceasta caci praful tot timpul gaseste o cale de a se face vizibil asa ca folosim aspiratoare industriale dupa lucru pentru a-l inlatura. Deasemenea, inainte de lacuire, parchetul trebuie sa fie fara nicio urma de praf. Orice particula de praf lasata pe parchet este capabila sa provoace multe daune estetice ceea ce ar cere o alta raschetare.

Masina de raschetat este un utilaj masiv si greu care ( in mod ironic) necesita finete si indemanare. Desi procesul de raschetare suna simplu, nu poate fi facut ca la carte de oricine. Masina de raschetat niveleaza parchetul cu ajutorul unei benzi abrazive.

Marea majoritate a nivelarii o fac produsele abrazive cu granulatie mica ( abrazivitate mare) insa acestea lasa urme nedorite de nimeni in parchet. Acestea se rezolva cu ajutorul unui numar mare de treceri cu masina folosind diferita granulatii crescande de material abraziv. Muncitorii nostri folosesc multe granulatii de parchet pentru a inlatura orice defect in parchet.

Spuneam la inceputul articolului ca raschetatul este un proces anevoios. Nu degeaba am tinut sa facem aceasta mentionare deoarece dupa folosirea masinii de raschetat ( sau masina de camp, cum mai este cunoscuta) se trece la un alt utilaj cu numele de buffer. Bufferul este un utilaj care poate fi confundat foarte usor cu o masina de raschetat deoarece diferentele fizice intre ele nu sunt mari iar principiul de functionare este similar.

Bufferul este utiljul folosit NUMAI la final si numai pentru finisare. Bufferul foloseste un alt material abraziv pentru slefuire, de regula acesta este de forma rotunda si este cunoscut sub numele de "plasa abraziva". Plasa abraziva nu inlatura nici pe departe cat benzile abrazive ale masinii de raschetat deoarece este doar finiseaza suprafata si pregateste parchetul pentru lacuire. Inlatura gaurile microscopice ( care se vad dupa lacuire!) si zgarieturile miscoscopice lasate de masina de raschetat. Bineinteles, exista si exceptii, datorita naturii lemnului, sunt situatii in care folosirea bufferului nu mai este necesare insa noi preferam sa il folosim. Exceptiile unor pot fi inselatoare si nimeni nu vrea sa ia de la capat o munca ce poate dura 2-3 zile si poate consuma foarte multe materia abraziv.

Un alt lucru pe care tinem sa il mentionam sunt marginile parchetului. Atat masina de camp cat si bufferul nu pot rezolva marginile parchetului in totalitate. Pentru acestea exista masinarii mai micute special facute pentru treaba aceasta. Masina de margini este de fapt o masina de raschetat in miniatura si functioneaza pe aceleasi principii. In dotarea noastra exista si utilaje care inlocuiesc bufferul la margini. Functioneaza cu plase sau paduri abrazive si pot fi de diferite forme. Pot fi ca niste mici sateliti rotativi sau ca un flex. Noi avem ambele feluri deoarece fiecare e bun la ceva. Aceste mici masinarii ofera un maxim de calitate slefuirii si finisarii per total a parchetului.

 

Pentru gama noastra completa de parchet, click aici

Pentru gama noastra completa de adezivi pentru parchet, click aici

Pentru gama noastra completa de lacuri pentru parchet, click aici